Riktig jaktområde og bruk av lokkefugl.

Gåsa er svært vanskelig å komme innpå. Den beste måten å jakte er i jordbrukslandskapet, hvor du bruker lokkefugler/bulvaner på samme måte som due jakt. Men skjulestedet må være bedre skjult og helst ha stått på stedet en stund mens gåsa har beitet på jordet. Er man lokalkjent i området vet man ofte hvilke jorder gåsaoppsøker og kan bygge et skjulested før fuglene ankommer. Det er ikke alle bønder som lar deg bygge noe permanent, slik at den moderne jegeren i dag bruker en jaktblinds som du enkelt dekker til med det som er naturlig i terrenget der du jakter. Gåseflagg og gåselokk kan man med stor fordel bruke for å tiltrekke seg og fange oppmerksomheten til gåsa, dette gjelder spesielt hvis fuglene er ett stykke unna.  

Den beste plassen er ofte midt ute på jordet, gåsa slår seg nemlig som oftestned langt fra vegetasjon som er høy nok til å skjule rovdyr/farer for gåsa. Sitter man under et kamuflasjenett i utkanten av et jorde, ved en hekk eller i kanten, må lokkefuglene likevel plasseres ganske langt ute på jordet.

Kanadagås pleier å være lettest å lokke med lokkefugl, og grågås den vanskeligste. Men det finnes ingen bestemte regler.

 

Jaktkort/tillatelse.

Husk og kjøp jaktkort, eller innhent nødvendig jakttillatelse fra grunneiere. Det kan få store konsekvenser å jakte ulovlig og ikke minst ødelegge for andre jegere som kommer etter deg eller som har innhentet tillatelse til å jakte

Trekktid på døgnet.

Den beste gåse jakta er når gåsa kommer inn fra overnattingsplassen sin for å spise. Dette er som regelmellom klokken 05.30 - 10.00 Er forholdene riktig gode, kan gåsa trekke hele dagen.

Været under gåse jakta.

Knall sol og vindstille kan være gode værforhold for gåse jakt, men med litt vind i tillegg blir gåse jakta perfekt, for da kan du kontrollerer retningen på innflygingen litt bedre, da gåsa stort sett lander mot vinden. Regnvær, tåke og/eller overskyet vær er flott for da flyr gåsa lavere i terrenget og setter seg lettere.

Kamuflasje.

Gåser svært vanskelig å komme inn på, de har et utrolig godt syn og ser alle bevegelser meget godt. Det er nok at en gås i flokken blir urolig, så endrer de kursen fort og flyr av sted.

Gjør deg usynlig, i vår natur skifter noen dyr og fugler fra sommer- til vintermønster for å gå i et med omgivelsene. Hvilke kamuflasjefarger og hvilke mønstre som er best, avhenger helt og holdent av hvilke omgivelser du er i. Du må ikke bare tenke på klærne, kanskje du er tynn i håret, de oppdager fort hvit hud (vi lyser opp på lagt hold). Bruk hanskeransiktsmaske eller kamuflasjestift og lue eller caps som står til omgivelsene.

Jaktblinds midt ute på jordet er best og foretrukket av mange erfarne jegere, den dekker du enkelt til med det som er naturlig i terrenget der du jakter. Gåseflagg og gåselokk er et stort pluss å bruke for å fange oppmerksomheten når de er et stykke unna. En blinds er laget slik at du ligger bekvemt i som en solstol eller ett lite telt på jordet og holder deg tørr og varm samtidig som du kan gjemme deg helt og dukke opp overraskende i det gåsa er på vei til å sette seg eller har satt seg.

Jakt med lokkefugl/ bulvaner.

Gåsa er svært vanskelig å komme innpå, lokkefugler/bulvaner øker sjansen for fangst betydelig; rett og slett fordi gås gjerne flokker seg og føler seg tryggere i flokk. Det er en fordel å ha mange lokkefugler/bulvaner: minimum 20-25 stykker. Jo større flokk med lokkefugler, jo bedre lokker (dårlige lokker vil gås fort se at er noe rart med og fly vekk) og jo flere overflygende gås slår seg ned. Det er ikke uvanlig å ha 40-50 lokkefugler/bulvaner. Bland også gjerne med ender evt. en svane eller to, dette gjør gåsa tryggere og er du heldig kan du få skutt ei and eller to, da disse også setter seg på jordet.

Lokkeformasjon.

Lokkefugler / bulvaner bør settes i en V eller U-form med fronten/hodene pekende mot vinden. Gåsbeiter mot vinden og blir skeptiske hvis ikke lokkene plasseres slik. Denne formasjonen er med på å dirigere fuglene dit jegeren vil ha dem. Gås som kommer for å slå seg ned vil lande midt i plogen. Har jegeren plassert seg ca. 18 meter unna på den ytterste og de nærmeste rundt seg / blinds, Da er sjansene best.

Følg med på vindretningen og snu lokkene hvis vinden snur. Eventuelt bytt plass – hvis vinden eller trekket ikke er det beste. Studer området og vit hvor fuglenes trekkveier er, legg merke til hvor gåsa flyr til hvilke tider på døgnet i ulik vindretning og styrke.

Inn for landing.

Gås lander stort sett alltid i motvind. Jegere bør derfor sitte med ryggen til vinden, eventuelt med vinden fra siden. Sitter du med ryggen til vinden, får du bedre tid til å komme i posisjon og du skyter på innkommende fugl, ikke fugl som flyr fra deg.

Vent med å skyte til gåsa bremser opp og setter hele brystet mot deg som en perfekt blink. Av og til vil over flygere som ikke har til hensikt å lande by på mer utfordrende skuddsituasjoner. Bruk gåseflagg og gåselokk aktivt for å få gåsa til å komme tilbake og ta en ny runde over dere, det har skjedd mange ganger at man kan skyte på samme flokken flere ganger, spesielt tidlig i jaktsesongen.

Skuddsjanser.

Det er vanskelig å skyte gås. Det er en stor og kraftig fugl med tykk og tett fjærdrakt. Ofte flyr den høyere enn du tror, og betydelig raskere. En god gammel regel sier at gås er innenfor skuddhold når man ser øyet på den tydelig og man hører kneppet fra vingene på fuglen. Det gjelder å tenke på skuddholdet. 20-25 meter regnes mange ganger som det maksimale skuddholdet. Velg alltid ut hvilken fugl du skal skyte på før du skyter. Bruk ammunisjon som er anbefalt til gås.

Avfall/søppel.

Husk å ta med deg tomhylser og annen søppel, La oss sammen ta vare på naturen og tilliten til de grunneiere som er så snille og slipper oss til! 

Bestemmelser om jakt på gås.

  • Jakttid: 10.08 til 23.12, med unntak av kyststrekningen fra Møre og Romsdal til og med Rana og Rødøy i Nordland som har oppstart 15. august. Troms og Finnmark starter jakten 21. august. På Skagerakkysten (fra svenskegrensen til Vest-Agder) starter jakta først 10. september av hensyn til annet friluftsliv.
  • Salongrifle er ikke tillatt brukt på kanadagås, og ved riflejakt må ammunisjon ha en anslagsenergi på minst 294 joule (30 kgm) på 100 meters hold.
  • Hagle er tillatt brukt, men bruk av blyhagl er forbudt brukt på bl.a. kanadagås. Største tillatte diameter på stålhagel er 3,81 mm. Norsk nr.1 eller US nr.2. Det skal være minimum 100 g\hagl i patronen.
  • Den vanlige grunneierretten til jakt gjelder, men unntak av sjøen utenfor laveste vannstand som er allment tilgjengelig for norske statsborgere og alle som det siste året har vært og fortsatt er bosatt i Norge.
  • All våpenbruk i eller ved tettbygde strøk må godkjennes av politi/lensmann.

Nyttige hjelpemidler.

Lykke til med jakta!