Gåseflagg er like viktig under jakt av gås som lokker og fløytelokk under jakt.

Gåseflagg er like viktig under jakt av gås som lokker og fløytelokk under jakt, dette gjelder spesielt hvis du har store gåseflokker som flyr høyt og bryr seg lite om at du ligger og lokker dem til deg med fløyte og lokk på bakken.  Hvis de flokker seg tettere sammen under forflytting eller flokken begynner å spre seg ut av formasjon er det bare å flagge som rakker `n. Hvis fuglene snur bruk ett eller to flagg for å beholde oppmerksomheten deres og for at de skal fly mot deg. Hvis de begynner å fly opp igjen eller de trekker opp føttene igjen, gi dem noen få flaks med flagget lavt mot bakken. (Dette illustrerer en fugl som strekker på vingene) Hvis fuglene blir skremt av dette er det ofte grunnet at flokken har blitt jaktet på ikke lenge før de kom til dere, hvis dette er tilfelle er det nesten bare god lokking med fløyta og gode lokkefugler som gjelder. Som med all annen jakt er det øvelse som gjør mester og det er kun øvelse og erfaring som gjør deg en mester i å lokke til deg gås med hjelp av lokker, gåsefløyte og gåseflagg.

Tips:

1.  Man kan ikke flagge for mye når du jakter fugl som emigrerer (høyt flyende fugl som egentlig ikke er interessert i å lande), men plutselig kan fuglene komme mot deg allikevel da er det opp til deg som jeger å lese situasjonen og passe på at du ikke skyter får du vet fuglene er nær nok til å skyte etter.

2. Aldri gi fuglene alle triksene dine med en gang, bruk kun nok til at de kommer inn for landing, det er aldri noe fasit svar på hva som skal til for at de kommer inn for å sette seg, stol på lokkene dine og spar de beste triksene til de fuglene som er vanskelig til få inn for landing.

3.  Erfaring med flagg tilsier at du kan slutte å flagge når fuglene er 90 meter eller nærmere deg hvis du ikke vet at du er meget godt gjemt og at fuglene ikke ser deg, dette for og ikke avsløre deg, på en annen side hvis du vet du ligger godt gjemt kan du fint flagge på dem nærmere, selv bruker vi «blinds» som skjulested og med dem kan du nesten flagge til du har gåsa oppå deg.

4.  Hvis fuglene sirkler over deg eller i nærheten av deg, ligg i skjul til fuglene er foran deg og lokkene på bakken, gåsa vil gjerne lande mot vinden så den kan også gi deg en pekepinn hvor gåsa vil komme inn fra, igjen bruker du blinds vil du som regel ha nok skjul til å takle en flokk som sirkler over deg, husk at gåsa ikke liker å se øya dine heller ikke hender, Klokker +++, kamuflasje er veldig viktig.

5. Gåseflagg er ett flott verktøy å bruke for å få ned høyt flyende flokker og flokker som emigrerer, dette kan få dem til å komme inn for landing meget raskt, disse flokkene er da som regel lettere å ha med å gjøre, for har de først bestemt seg for å komme inn for landing så setter de seg.

6. Jo høyere flokkene flyr jo lettere er det for dem å se deg og eventuelle feil du gjør, (synlighet, blanke gjenstander +++) bruk flagget til å få de så lavt som mulig begynn å bruke lokkefløyte og pass på at lokkefuglene dine står utplassert riktig. Flagging kan gjøre et hav av forskjell på gåsejakta når du gjør det riktig, men som med all annen jakt må det øvelse til for å få det til perfekt så det er bare prøve å prøve til du får det til.                                                                                          

Lykke til med Jakten!