Hva utgjør forskjellen på andelokker? Enkel eller dobbel reed?

Reed blir oversatt til flere ord, noen kaller det membran og noen kaller det siv.

Enkel (siv/membran) – er en lokkefløyte som bruker en tynn, flat flis av siv eller plast. Denne sitter ved åpningen av munnstykket. Når luft blåses mellom flisa og munnstykket, vibrerer flisa og skaper lyd, dvs resonanstonen til lokkefløyta.

Dobbel (siv/membran) – er en lokkefløyte som bruker to fliser som er festet sammen nederst, med en liten åpning i mellom. Når luft blåses mellom flisene vibrer de og skaper lyd, dvs resonanstonen til lokkefløyta.

 

Fordeler og ulemper

Et dobbelt siv/membran gir en skurrende lyd ved bare å blåse luft rett inn i lokkefløyten. En liten hake er at et dobbelt siv/membran har et begrenset utvalg av lyd og toner i lydspekteret.

En enkel siv/membran lokkefløyte kan også lage skurrende lyder, dette gjøres enkelt ved å blåse korrekt.

En enkelt siv/membran krever kraftigere trykk for å produsere en lokkelyd, men den krever mye mindre luft for å bruke den og er langt mer allsidig i lyden, og mer effektiv.

Hvilken lokk trenger minst luft når du blåser?

Mengden luft som trengs for å blåse en lokkelyd bestemmes nødvendigvis ikke av lokkefløyten. Det bestemmes av sivets/membranens lengde. Jo lengre siv/membran, jo dypere lyd og vanskeligere å blåse. Jo kortere siv/membran, jo høyere tonehøyde og lettere å blåse.

Hva er mottrykk?

Mottrykk er en innebygd motstand i lokkefløytens luftstrøm. Mottrykk påvirker lokkefløytens lyd når luften blir blåst inn i lokkefløyten med minimal innsats. Det bidrar til å styre lokkefløyten mye enklere, når du prøver å lage forskjellige lyder. Hvis du prøver å blåse for mye luft for fort inn i lokkefløytene, vil lokken brytes eller blåse falskt. En lokkefløyte med liten eller ingen mottrykk må blåses i konstant, og du vil være i stand til å presse denne lokkefløyten raskere og hardere, mens du lokker.

 

Hvilken lokkefløyte skal jeg bruke i forbindelse med åpent vann, åker, skogen, etc.?

I stedet for å kjøpe lokker til spesielle jaktområder, tenk heller på i hvilke situasjoner du bruker lokken. Hver enkelt lokkefløyte er designet for en lyd og et volum bestemt for enkelte situasjoner, fordi lignende områder kan kreve forskjellige volumer og lyder på grunn av størrelsen på jaktlaget, vær eller årstid. Så hvis du er ute etter en lokk som er stille, høy, myk, hvinende, dyp eller skurrende, eller kanskje alle de ovennevnte; så har vi lokkefløyten for deg.

Hvordan blåse i en Andelokk?

Hold i lokken - pekefingeren og tommelen er plassert rundt enden av lokken, og alle de andre fingrene holdes sammen og brukes som en forlengelse av lokkefløyten. Deretter krummer du hånden for å danne formen på bokstaven "C". Husk og ikke krum hånden din så mye at du demper lyden.

Sett lokken i munnen - mens du holder lokken, plassèr lokken mot munnen som om du drikker fra en brusflaske. Sørg for at leppene dine har en god tetning rundt lokken, og uten så mye press mot leppene at det er ubehagelig.

Forslag på nøkkelord ved blåsing i en andelokk:

 

Kvakking – Hut, Hoot, Ooot, Quick, Quit, Doit, Dwit.

Spiselyd – Too-ka, Tic-ka, Dig-ga, Doo-ga, Kit-ty, Get, Ty.

Klukking – Cook, Shook

 

Hvordan blåse i en Kanadagåslokk?

Det er to måter å blåse i en gåselokk, jevnt eller med mer trykk.

Begge vil gi den som bruker lokkefløyten flere gåselyder i felten.

Håndstillingen må være riktig for å blåse i en lokkefløyte på riktig måte. Pekefingeren og tommelen er plassert rundt enden av lokken, og alle de andre fingrene holdes sammen og brukes som en forlengelse av lokkefløyten.

Den hånden du ikke bruker, fold hendene slik at du danner et lydkammer.  

Lyden du blåser inn i lokkefløyten er - Goo-it.

En ting de fleste gjør feil under lokking, er at de blåser for hardt. En god regel er å starte mykt og avslutte hardest på slutten av utpustingen.   Blås «goo»-lyden akkurat hardt nok til å starte lokkingen, øk lufttrykket for så å stoppe all luft når tungen treffer oppe i ganen.

En annen feil som blir gjort under lokking, er at det ikke blir blåst nok luft inn i lokkefløyten. Blås luft som du blåser gjennom et sugerør. Når munnhulen er mindre, er luften mye lettere å kontrollere.

 

Hvordan blåse i en Tundralokk eller Grågåslokk?

Det du gjør litt annerledes i forhold til Kanadagåslokken, er at du prøver å øke mottrykket med å lukke hånden på utgangen av luften og lyden på lokken. Den hånden du ikke holder lokken i kan her også brukes til å øke omfanget av volum og variasjon i lyden ved å forme hendene slik at du danner et lydkammer.  

Forslag på nøkkelord for blåsing i lokken:

Bruk litt jodlingmetoder – press korte utbrudd av luft inn i lokken mens du sier "OOOT-oot" (høyt-lavt). Den første "ooot" er høyere enn den andre "ooot". Varier tall fra en enkelt "ooot" til tre, eller kanskje til og med fire i en rekke skiftende hastigheter og bøyninger.