Andejakt i Våtmarks områder

Andejakt er noe du fort kan bli avhengig av, dette er en action jaktform med krevende og kjappe skuddsjanser. Her er noen tips og generell info for å oppnå en vellykket andejakt. Smygjakt på ender med hagle er vanskelig. Det enkleste er å finne trekkruten til endene for så og jakte tidlig på morgenen eller i skumringen.


Riktig jaktområde og bruk av lokkefugl

Ender er svært vanskelig og få på skuddhold hvor jakten ikke er planlagt på forhånd. Den beste måten å jakte ender på er i jordbrukslandskapet. Er man lokalkjent i området vet man ofte hvor andetrekken er. Ute på åkrene/jordene så danner det seg utover høsten noen grunne men forholdsvis store vanndammer. Ute på disse vanndammene er ekstra flotte og legge flytende lokkefugler «Greenhead Gear eller SportsPlast» (10-20.stk) på. Prøv og legg lokkefuglene på en slik måte et du danner en landingsplass for inn kommende ender, det vanligste er å danne en V/U form på lokkefuglene ved hjelp av bly riggeutstyr (Se vårt utvalg i riggeutstyr).   

Trekktid på døgnet

Den beste andejakta er når endene trekker innover beiteområdene fra overnattingsplassen sin for og spise, eller når til skal hjem igjen på ettermiddagen/kvelden. På kvelden er det gjerne best akkurat rett før det blir mørkt i skumringen. Dette skaper mange utfordrende og kjappeskudd så husk og ikke skyt på lange skuddhold. 

Været under andejakta

Møkkavær er et godt andevær, regn med litt vind i tillegg blir andejakta perfekt, for da kan du kontrollerer retningen på innflygningen bedre, endene lander stort sett mot vinden men det er ingen fasit. Regnvær, tåke og/eller overskyet vær er flott for da flyr endene lavere i terrenget og legger seg lettere på vannet der du har lagt ut lokkeender.

 

Kamuflasje

Ender er svært vanskelig og komme inn på, de har et utrolig godt syn og ser alle bevegelser på lange avstander meget godt. Det er nok til en liten bevegelse så endrer endene kursen fort og flyr avsted,

Grunnregel gjør deg usyngelig, bryt silhuetten i landskapet. I vår natur skifter noen dyr og fugler fra sommer til vintermønster for å gå i et med omgivelsene. Hvilken kamuflasje-farge og mønster som er best, avhenger helt og holdent av hvilken omgivelse du er i. Du må ikke bare tenke på klærne, kanskje du er tynn i håret, de oppdager fort hvit hud (vi lyser opp på lagt hold). Bruk kamuflasjenett hansker, caps, lue, ansiktsmaske eller kamuflasjestift og lue/cap som står til omgivelsene.

Jakt med bulvaner/lokkefugler

Endene er svært vanskelig og komme innpå deg uten bruk av bulvaner/lokkefugler. Med dette øker sjansen for fangst betydelig; rett og slett fordi endene gjerne flokker seg og føler seg tryggere i flokk. Det er en fordel å ha mange bulvaner/lokkefugler: minimum 10-20 stykker i innlandet og 20-40 på sjøen. Jo større flokk med lokkefugler, jo bedre lokker de og jo flere overflygende ender legger seg ned på vannet. Det er ikke uvanlig å ha 40-80 bulvaner/lokkefugler. Det finnes lokkeender i alle varianter dykkende, spisende, speidende, sovende osv. se vårt utvalg.

Lokkeformasjon

Lokkefuglene/ bulvanene bør legges i en V eller U-form med hjelp av riggeutstyr. Denne formasjonen er med på å dirigere enden dit du vil ha dem. Endene som kommer for å slå seg ned vil lande midt i plogen. Har du plassert deg på ca.15-18 meter unna på den ytterste og den nærmeste bak et Kamuflasjenett da er skudd sjansene de beste.

Lokkefløyte

Andelokk er et lokkeverktøy som blir flittig brukt under jakta og er et must og ha. Det er ofte at ender som flyr høyt over eller langt ut på sidene kommer tilbake for å sjekke ut dammen når du blåser i lokkefløyta. Du fanger også oppmerksomheten på ender som ligger i nærheten. Start gjerne en samtale med en annen and som ligger i området, dette skaper en god stemning og er en flott øvelse. Mange ganger klarer du og få endene til og komme til deg vi har også pakker med lokkefløyte og opplæringsfilm for førstegangslokkere. 

Inn for landing

Ender lander stort sett alltid i motvind. Jegere bør derfor sitte med vinden i ryggen, eventuelt med vinden fra siden. Sitter du med vinden i ryggen, får du bedre tid til å komme i posisjon på landene fugl, og du skyter på innkommende fugl, ikke fugl som flyr fra deg.

Vent med å skyte til endene bremser opp og slakker på farten mot deg som en perfekt blink. Av og til vil overflygere som ikke har til hensikt å lande by på mer utfordrende skuddsituasjoner. Bruk andelokken aktivt for og få endene til og komme tilbake og ta en ny runde over dere, det har skjedd mange ganger at vi har fått ender ned for landing på runde 2 eller 3.

Skuddkjangser!

Ender er hardskutte og det er lettest og felle de med motskudd oppunder buken. På sideskudd kan vingene dekke for lungeområdet og endene skadeskytes. Det er vanskelig og skyte ender i dens normale fart. Det enkleste er når den bremser opp og skal lande i vannet eller når den ligger på vannet, men da må du prøve å skyte den på et motskudd. Vær nøye med avstandsbedømmelsen. Ikke skyt på mer en 20 meter. Vær nøye med avstandsbedømmelsen, det er vanskelig og beregne avtanden i lufta og over åpent vann. Ikke prøv deg på en double, det andre skuddet vil du ofte trenge til et avlivningsskudd.

Dykkender ligger lavt i sjøen og er et svært lite mål. I mange tilfeller er bare hodet dødelig område. Hodet er på størrelsen med en vinkork, treffer du en vinkork på 20 mter med et hagl? Bruk begge patronene på samme fugl for sikkerhets skyld.  

Jaktkort/tillatelse

Husk og kjøp jaktkort og eller Innhent nødvendig jaktvelsignelse fra grunneiere. Slik at du ikke ødelegger for oss andre jegere som kommer etter deg.

Huskeliste!

  • Kamuflasjetøy
  • Kamuflasjestift/ansiktsfarge
  • Kamuflasjenett
  • Jaktblinds
  • Lommelykt
  • Myggmiddel
  • Jaktkort og jaktlisens