Andejakt på åker/jordbruks landskap

Denne jaktformen begynner og bli mer og mer populær i Norge på Åkre og dyrket mark er jakting med bevegelige lokkefugler (vinddrevne eller elektroniske). Dette er lokkefugler men fungerer som magneter på fuglene som flyr i området.

Ta for eksempel vingespinnende ender, disse er forbudt i enkelte amerikanske stater for de er så effektive sammen med lokkefløyter. Her er noen tips og generell info for å oppnå en er og mer populær er vellykket andejakt med lokkefugler i jordbrukslandskapet.


Riktig jaktområde og bruk av lokkefugl

Denne jaktformen er utrolig artig og praktisere, bonus er at det er lite mygg/knott og finne midt ute på åkeren hvis du bruker jaktblinds, Ghili eller kamuflasjenett. Ender er svært vanskelig og få på skuddhold hvor jakten ikke er planlagt på forhånd. Er man lokalkjent i området vet man ofte hvor andetrekken er. Ute på åkrene/jordene danner det seg utover høsten noen grunne men forholdsvis store vanndammer. Ute ved disse er ekstra flotte og sette opp hele lokkefugler «fra Greenhead Gear» midt ute på åkeren (10-20.stk) og en and med roterende vinger «fra Lucky Duck» eller ande vindsokker «fra Deadly Decoys» eller lignende som har bevegelse. Prøv og sett opp lokkefuglene på en slik måte et du danner en landingsplass for inn kommende ender, det vanligste er å danne en V/U form på lokkefuglene

Trekktid på døgnet

Den beste andejakta er når endene trekker innover beiteområdene fra overnattingsplassen sin for og spise, eller når til skal hjem igjen på ettermiddagen/kvelden. På kvelden er det gjerne best akkurat rett før det blir mørkt i skumringen. Dette skaper mange utfordrende og kjappeskudd så husk og ikke skyt på lange skuddhold. 

Været under andejakta

Møkkavær med regne og vind er et godt andevær, da blir andejakta perfekt. I slikt være kan du kontrollerer retningen på innflygningen bedre, endene lander stort sett mot vinden men det er ingen fasit. Regnvær, tåke og/eller overskyet vær er flott for da flyr endene lavere i terrenget og setter seg  lettere ned på åkeren  hvor du har satt ut lokkefuglene.

Kamuflasje

Ender er svært vanskelig og komme inn på, de har et utrolig godt syn og ser alle bevegelser på lange avstander meget godt. Det er nok til en liten bevegelse så endrer endene kursen fort og flyr avsted,

Grunnregel gjør deg usyngelig, bryt silhuetten i landskapet. I vår natur skifter noen dyr og fugler fra sommer til vintermønster for å gå i et med omgivelsene. Hvilken kamuflasje-farge og mønster som er best, avhenger helt og holdent av hvilken omgivelse du er i. Du må ikke bare tenke på klærne, kanskje du er tynn i håret, de oppdager fort hvit hud (vi lyser opp på lagt hold). Bruk kamuflasjenett hansker, caps, lue, ansiktsmaske eller kamuflasjestift og lue/cap som står til omgivelsene.

Når du jakter ute på en åker er det beste en jaktblinds eller Ghillie Suit, men kamuflasjenett i åkerfarge funger også kjempebra.

 

Jakt med bulvaner/lokkefugler

Endene er svært vanskelig og komme innpå deg uten bruk av bulvaner/lokkefugler. Med dette øker sjansen for fangst betydelig; rett og slett fordi endene gjerne flokker seg og føler seg tryggere i flokk. Det er en fordel å ha mange bulvaner/lokkefugler: minimum 10-20 stykker

Når det gjelder jakting med lokkefugler på åker «Se Greenhead Gear eller Deadly Decoys sine» er det meget viktig om komme opp fra bakkenivå med stenger, derfor er alle lokkefuglene som brukes til dette spesiallaget disse fuglene kan ikke brukes på vannet som flyteender, men de kan brukes i kanten hvor det er grunt vann.

Elektroniske lokkefugler «Lucky Duck» simulerer landing, når vingene spinner rundt seer det ut som om anden lander da bevegelsene er identiske, men her finnes det og flaksende osv. for dere som ikke har prøvd dette tidligere er det på tide å fornye seg litt, dere kommer til og få en god opplevelse og en erfaring rikere. Har du flere elektroniske ender med roterende vinger finnes det tilbehør slik at det seer ut til at en liten flikk lander samtidig.

Lokkeformasjon

Lokkefuglene/ bulvanene bør settes i en V eller U-form med hjelp av riggeutstyr.  Denne formasjonen er med på å dirigere enden dit du vil ha dem. Endene som kommer for å slå seg ned vil lande midt i plogen. Har du plassert deg på ca.15-18 meter unna på den ytterste og den nærmeste bak en jaktblinds eller et Kamuflasjenett da er skudd sjansene de beste.

 

Lokkefløyte

Andelokk er et lokkeverktøy som blir flittig brukt under jakta og er et must å ha. Det er ofte at ender som flyr høyt over eller langt ut på sidene kommer tilbake for å sjekke ut dammen når du blåser i lokkefløyta. Du fanger også oppmerksomheten på ender som ligger i nærheten. Start gjerne en samtale med en annen and som ligger i området, dette skaper en god stemning og er en flott øvelse. Mange ganger klarer du og få endene til og komme til deg vi har også pakker med lokkefløyte og opplæringsfilm for førstegangslokkere. 

Inn for landing

Ender lander stort sett alltid i motvind. Jegere bør derfor sitte med vinden i ryggen, eventuelt med vinden fra siden. Sitter du med vinden i ryggen, får du bedre tid til å komme i posisjon på landene fugl, og du skyter på innkommende fugl, ikke fugl som flyr fra deg.

Vent med å skyte til endene bremser opp og slakker på farten mot deg som en perfekt blink. Av og til vil overflygere som ikke har til hensikt å lande by på mer utfordrende skuddsituasjoner. Bruk andelokken aktivt for og få endene til og komme tilbake og ta en ny runde over dere, det har skjedd mange ganger at vi har fått ender ned for landing på runde 2 eller 3.

Skuddkjangser!

Ender er hardskutte og det er lettest og felle de med motskudd oppunder buken. På sideskudd kan vingene dekke for lungeområdet og endene skadeskytes. Det er vanskelig og skyte ender i dens normale fart. Det enkleste er når den bremser opp og skal lande på åkeren eller når den sitter på åkeren, men da må du prøve å skyte den på et motskudd. Vær nøye med avstandsbedømmelsen. Ikke skyt på mer en 20 meter. Vær nøye med avstandsbedømmelsen, det er vanskelig og beregne avtanden i lufta og over åpne åkersletter. Ikke prøv deg på en double, det andre skuddet vil du ofte trenge til et avlivningsskudd.

Jaktkort/tillatelse

Husk og kjøp jaktkort og eller Innhent nødvendig jaktvelsignelse fra grunneiere. Slik at du ikke ødelegger for oss andre jegere som kommer etter deg.

Huskeliste!

  • Kamuflasjetøy
  • Kamuflasjestift/ansiktsfarge
  • Kamuflasjenett
  • Jaktblinds
  • Lokkefugler til bruk på åkeren
  • Elektronisk lokkefugl
  • Lommelykt
  • Myggmiddel
  • Jaktkort og jaktlisens